header praktische informatie
foto

Praktische informatie

Paspoort

Je hebt een paspoort nodig dat na afloop van je reis op Cuba nog zes maanden geldig is.
Om naar Cuba te mogen reizen, heb je een zogenaamde toeristenkaart nodig. De kaart is verplicht en moet aangeschaft worden voor vertrek. Met je paspoortgegevens kunnen we deze toeristenkaart voor je aanschaffen en naar het huisadres van de hoofdboeker laten versturen. De kosten hiervan zijn Ä 25,- per persoon. Op het boekingsformulier kun je aangeven of je gebruik wilt maken van deze service.
LET OP: De Cubaanse autoriteiten hebben met ingang van 1 mei 2010 verplicht gesteld dat reizigers naar Cuba moeten beschikken over een geldige reis- en ongevallenverzekering of een ziektekostenverzekering die ook ziektekosten in het buitenland en repatriŽring dekt. We adviseren je daarom om, behalve je verzekeringspasje, ook een kopie van je polisblad mee te nemen.

Klimaat

Er zijn twee seizoenen op Cuba, de natte en de droge periode. De natte periode duurt van mei tot en met september. In deze periode regent het nooit de hele dag. De luchtvochtigheid is echter hoog en aan het eind van de middag valt er meestal een korte hevige regenbui. De temperatuur in de zomer ligt tussen de 25 en de 30 graden. Gedurende de periode van half augustus tot eind november kunnen er orkanen voorkomen in het Caribisch gebied. Ook in de droge tijd valt er wel eens een bui en in deze periode kan het in Havana, ViŮales en Las Terrazas best fris zijn.

Financien

Munteenheid:Op Cuba bestaan twee officiŽle valuta, de CUC (Cuban Peso Convertible) en de CUP (Cuban Peso). In het algemeen geldt dat luxe artikelen, zoals accommodatie, huurauto's, bustickets, musea entree etc. met de CUC worden betaald, als toerist zijnde heb je dus bijna uitsluitend met deze valuta te maken.
De koers van de CUC is Ä 0,89 (juni 2016).

Bankpas
Op Cuba kun je niet pinnen met bank of giropas. Neem daarom genoeg cash euro's mee. Tijdens de reis kun je geld wisselen bij banken en bij officiŽle wisselkantoren ('Casas de Cambio' van CADECA).

Creditcard
Het is zeker aan te raden om een creditcard mee te nemen. Visa-, Euro- of Mastercards worden op enkele plekken geaccepteerd. Diners' Club of American Express en andere creditcards die in de Verenigde Staten zijn uitgegeven worden nergens geaccepteerd. Met een Visacard en pincode kun je bij sommige geldautomaten geld opnemen. Met andere creditcards kun je betalen in winkels en hotels of bij wisselkantoren of banken geld opnemen met je paspoort. Je betaalt circa 11% commissie.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht als je naar Cuba reist. Er wordt geadviseerd om je te laten inenten voor hepatitis en DTP. en evt. buiktyphus behalve als je korter dan 2 weken naar Cuba gaat. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Cuba gaat. Er komt op Cuba vrijwel geen malaria voor. Er wordt door de Nederlandse GGD geen malariaprofylaxe voorgeschreven, aangezien het risico niet zo hoog is. De GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl kan precies vertellen of en welke profylaxe nodig is. Verder is het belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopgang muggensteken te voorkomen. Raadzaam is om voor de schemering valt je in te smeren met muggenmelk met 30-50% DEET. 's Avonds is het aan te bevelen om bedekte kleding te dragen (lange mouwen, lange broek, sokken, dichte schoenen.)

Tijdsverschil

Op Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland.

Contact met het thuisfront

Internationaal bellen vanuit Cuba kan met een internationale telefoonkaart van staatstelecombedrijf ETECSA vanaf iedere openbare telefoon. Mobiel bellen is in Cuba in de steden overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is.
Cuba zijn er niet veel mogelijkheden om te internetten. Op een aantal plekken in de steden zijn WiFi spots. Met een vantevoren aangeschafte kaart kun je hier gebruik maken van een internetverbinding. In kantoortjes van ETECSA vind je computers waar je gebruik van kunt maken. Het internet is langzaam. Houd er ook rekening mee dat het internet soms niet functioneert of dat er niet altijd internetkaarten beschikbaar zijn.